Terug naar overzicht
Wat is een leerplichtambtenaar?
De stap naar het voortgezet onderwijs
Het basisonderwijs
Het speciaal (basis)onderwijs
Leerplichtambtenaar
Verzuim
Een leerplichtambtenaar is een ambtenaar van de gemeente die toezicht houdt op de naleving van de Leerplichtwet.
Taken leerplichtambtenaar
Leerplichtambtenaren controleren of ouders en jongeren de leerplicht naleven. Een leerplichtambtenaar heeft de volgende taken:
- Ouders en leerlingen informeren
De leerplichtambtenaar geeft informatie aan leerlingen en ouders over waarom het belangrijk is om naar school te gaan. En geeft informatie over de gevolgen als leerlingen en ouders zich niet houden aan de Leerplichtwet.
- Achterliggende problemen onderzoeken
De leerplichtambtenaar zoekt samen met de school en ouders naar een oplossing. De leerplichtambtenaar kijkt bijvoorbeeld eerst of er achterliggende problemen of zorgen zijn. In dat geval verwijst de leerplichtambtenaar door naar vrijwillige hulpverlening of verplichte hulp. Zoals een wijkteam met verschillende zorgprofessionals.
- Proces-verbaal opmaken
Verwijtbaarheid is als de ouders niets of niet genoeg doen om het verzuim te stoppen. Bij verwijtbaarheid kan de leerplichtambtenaar een proces-verbaal opmaken tegen de leerling (vanaf 12 jaar) en/of de ouder(s). Dit gebeurt als een leerling lessen blijft missen zonder geldige reden. Ook na een eerdere waarschuwing of verwijzing naar Halt, de organisatie die strafbaar gedrag onder jongeren aanpakt. Een proces-verbaal tegen ouders is ook mogelijk als een jongere niet ingeschreven staat op een school.
Tip
Op de site van de rijksoverheid is meer te vinden over de leerplichtambtenaar.
Gerelateerde vragen
Wat doet de leerplichtambtenaar (LPA)?
De leerplichtambtenaar is in dienst van de gemeente. De leerplichtambtenaar controleert of kinderen wel naar school gaan. Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit. En voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen.
De stap naar het voortgezet onderwijs
Het basisonderwijs
Het speciaal (basis)onderwijs
Gemeente
Leerlingenvervoer
Passend Onderwijs
Verzuim
Hoe nuttig was deze informatie voor je?