Het speciaal onderwijs is voor kinderen met zwaardere leerproblemen en/of problemen met hun gedrag. Bijvoorbeeld kinderen met een lichamelijke handicap, kinderen die niet goed kunnen horen of zien of kinderen met psychische problemen.
Vroeger werden scholen voor speciaal onderwijs ingedeeld in vier soorten. Die werden clusters genoemd. Nu is dat niet meer zo. Maar toch worden die clusters soms nog zo genoemd. Daarom leggen we hier uit wat de verschillende clusters zijn.
Cluster 1
Blinde of slechtziende kinderen (visueel gehandicapte leerlingen).
Cluster 2
Dove en slechthorende kinderen; ernstige taal- en spraakproblemen.
Cluster 3
Lichamelijke handicap of verstandelijke beperking. Zeer moeilijk lerende, langdurig zieke kinderen of kinderen met epilepsie.
Cluster 4
Kinderen met gedragsproblemen en psychiatrische problemen.
Voor cluster 3 en 4 bepaalt het samenwerkingsverband of je kind een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) krijgt. Cluster 1 en 2 hebben andere regels.
Of je kind beter naar speciaal onderwijs of naar speciaal basisonderwijs (SBO) kan, moet duidelijk worden uit het ontwikkelingsperspectief (OPP). Dit plan wordt besproken met jou als ouder.
De school moet voor plaatsing op speciaal (basis)onderwijs een toelaatbaarheidsverklaring aanvragen bij het samenwerkingsverband.
Er kan een wachtlijst zijn voor het speciaal (basis)onderwijs. Tot het moment dat je kind daar terecht kan, blijft de zorgplicht bij de school waar je kind vandaan komt en moet die school onderwijs blijven geven. Behalve als je kind al is ingeschreven bij de nieuwe school voor speciaal (basis)onderwijs. Dan heeft die school zorgplicht. Zo wordt ervoor gezorgd dat je kind altijd recht heeft op onderwijs.
Wat is het verschil tussen regulier basisonderwijs en speciaal basisonderwijs?
Wat is speciaal basisonderwijs (SBO)?
Hoe meld ik mijn kind aan voor speciaal (basis)onderwijs?
Welke scholen voor speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs zijn er in regio De Kempen?
Wat als ik het niet eens ben met het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring (TLV)?
Op de volgende websites staat meer informatie over speciaal onderwijs:
Ouders&Onderwijs
Rijksoverheid
We proberen uiteraard op zoveel mogelijk vragen antwoord te geven. Staat de vraag waar jij als ouder van een schoolgaand kind mee zit er toch nog niet bij? Stel deze dan hieronder aan ons.