Voor een overzicht van de scholen in je omgeving, kan je kijken op de website ’scholen op de kaart’. Naast informatie over het basisprofiel van de school is hier ook te lezen wat de school uniek maakt.
Als jouw kind op de basisschool (waarschijnlijk) extra ondersteuning en/of zorg nodig heeft, is het belangrijk om goed te onderzoeken of de basisschool de gewenste ondersteuning kan bieden. Elke school heeft een school ondersteuningsprofiel (SOP). Hierin staat beschreven welke extra ondersteuning een school kan bieden.
Vrijwel alle scholen hebben een website waarop je informatie kunt vinden. Het is belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen, zoals:
· Wat vind ik belangrijk aan onderwijs?
· Welke visie en onderwijsconcept spreken me aan?
· Hoe wil/kan ik mijn kind naar school toe brengen?
· Is de route naar de school veilig?
· Wat zijn de schooltijden en is er sprake van een continu rooster?
· Moeten mijn kinderen overblijven of naar de naschoolse opvang? Zo ja, hoe is dit geregeld en zijn hier extra kosten aan verbonden?
Informeer ook bij familie en vrienden in je omgeving naar hun ervaringen met schoolkeuze. Vervolgens is het verstandig om langs te gaan bij de scholen die vanuit dit vooronderzoek je voorkeur hebben. Vraag om een rondleiding en een gesprek, want dit is de beste manier om een indruk te krijgen en sfeer te proeven. Hoe ziet het gebouw eruit, wat voor leerlingen zitten er op de school en hoe gaan ze met elkaar om op het schoolplein? Ga in gesprek met de intern begeleider, de directeur of de zorgcoördinator van de school en stel de vragen die je hebt.
Vragen die je kunt stellen zijn:
· Hoe groot zijn de klassen.
· Zijn er combinatieklassen?
· Hoeveel tijd wordt er besteed aan sport en beweging?
· Worden er buitenschoolse activiteiten georganiseerd?
· Wat doet de school extra voor leerlingen die moeilijk meekomen?
· Hoe word je als ouder op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind?
· Hoe word je als ouders betrokken bij de school?
Vind basisscholen in jouw omgeving op de volgende website:
Scholen op de kaart
Ook via de website van het samenwerkingsverband PO De Kempen kun je scholen vinden.
Het is niet nodig om een diagnose zoals ADHD of autisme te hebben, voordat de school extra hulp kan geven. Maar een diagnose kan de school soms wel helpen om te weten welke hulp je kind nodig heeft.
Heb je vragen over passend onderwijs, wil je advies of praten met iemand die met je meedenkt? Dan kun je terecht bij de school van jouw kind of bij het oudersteunpunt. Ieder samenwerkingsverband heeft een ouder- en jeugdsteunpunt. Het is er om jou als ouder te helpen en werkt onafhankelijk.
Soms vraagt de basisschool om informatie over jouw kind aan de kinderopvang of de school waar jouw kind eerder op zat. Bijvoorbeeld omdat ze dan met het onderwijs beter kunnen aansluiten bij wat er al bekend is over jouw kind. En ze vragen toestemming voor een gesprek met de leiding of leerkracht die jouw kind al kent. Dit wordt een warme overdracht genoemd.
Bij verhuizingen gelden dezelfde regels als bij plaatsing. Ouders melden hun kind aan op de school van hun voorkeur. Deze school bekijkt of ze het kind een passende plek kan bieden.
We proberen uiteraard op zoveel mogelijk vragen antwoord te geven. Staat de vraag waar jij als ouder van een schoolgaand kind mee zit er toch nog niet bij? Stel deze dan hieronder aan ons.